Pages

Monday 29 June 2015

Junius 14-21: Sziget turak 3: Koh Lanta



A hajout kicsit durva volt, nagy hullamok, es hanyinger kozepedte erkeztem meg a szigetre. Az eso ott is szakadatlan esett, mint amit dezsabol ontenek, viszont gyorsan szereztem taxit, amit 4 masik emberrel osztottam meg, igy felettebb olcso volt. A ket tag, akik hatul ultek, egy cseh par volt, nagyon cukik, egy eskuvore jottek Thaifoldre es aztan a tengerpartra-nyilvan jol megszivtak. A masik par, akik elol ultek, a barataik, Munchenben elo magyarok, viszont veluk nem beszeltem. Az o szallasuk egy masik strandon volt, mint az enyem, ezert nem talalkoztunk tobbet.

Koh Lanta egy viszonlag nagy sziget, 30 km hosszu es 6 km szeles, kozepen hegyes videk oserdovel. A szallasom a keleti parton volt es mint utolag kiderult, nem a legjobb strand, persze a szakado esoben nyilvan mindegy volt. Megerkeztem a szallasra, amit ket holland kozepkoru pasas, Marc es Franck tulajdonaban volt. a bungallok nem voltak annyira szuperek mint Koh Phi Phi-n, azonban jelentosen olcsobban sikerult kiberelni. A tulajok nagyon segitokeszek voltak. Mivel a szigeten nincs tomegkozlekedes ezert a robogo es a bicikli voltak opciok. Frank felajanlotta, hogy megtanit motorozni, de aztan ugy dontottem, jo lesz a bringa, mert ugyan nem volt nagy a forgalom, de nagyon nagy lejtok voltak az uton. Aznap, mikor megerkeztem, elalt ugyan az eso, de este 10kor megint rakezte es masnap delig egyfolytaban esett. Bokaig ert a viz mindenhol, de mikor abbamaradt, egy ora alatt beszivodott a homokba. Szoval bringat bereltem, ami nem igerkezett konnyu fladatnak, mert azon a strandon, ahol voltunk, nem volt bicikli kolcsonzo…na de mar ismertek…bementem az egyik motor kolcsonzobe, ami elott allt egy rozsaszinu bringa, ami mint kiderult a tulaj felesegee volt, es kikolcsonozte nekem igen akcios aron. 

A bringa nem csak durva szinu volt, de durvan is mukodott, ugyanis nem volt rajta lampa es mint utolag kiderult, nem fogott rendesen a fek. Olvastam a helyi Besti Est-ben, hogy van a szigeten egy buddhista meditacios kozpont, ezert eldo utam oda vezetett, mivel nem volt messze. A foutrol leksnyarodva egy dombon vezetett az ut, ami olyan meredek volt, hogy toltam a bringat. A kozpontban ket szerzetesen es egy fozoasszonyon kivul nem volt senki, mivel teljesen uj, viszont a meditacios szoba szep volt, szuper kilatassal a tengerre. A szerzetes megorult nekem, nyilvan havonta bukkant fel egy szal erdeklodod. Beultetett a terembe, elemrakott vagy 5 konyvet a buddhista tanokrol es elment, hogy szoljon a tarsanak- a szerzetesek ugyanis nem lehetnek kettesben nokkel. 

A pasas erdekes volt, elmeselte az eletet, melyben parhuzamot veltem felfedezni kozte es Buddha kozott. A pasas, aki ugy 50 korul lehetett, szegeny csaladbol jott, dolgozott Dubai-ban, es Japanban es elt vagy 3 helyen Thaifoldon. Megnosult, vannak gyerekei, aztan-es itt a parhuzam- ugy gondolta, h szerzetesnek all es elhagyja oket. Fizetett az asszonynak, neha talalkoznak es hivja oket. Nem tunk a pasas amugy hude boldognak, sot, azt hiszem, maganyos volt, es orult hogy vegre valakinek beszelhet. Megmutatta a potencialis szallast, ami felkesz allapotban volt, szoval a foldon lehetett aludni es az erdoben pisilni. Jovore visszajovok-mondtam, es feultem a bringara. 

Gyonyorkodtem a tajban, mikor realizaltam, hogy a lejto nagyon lejt es mar kb 40km/h-val szaguldottam. A fek nem mukodott es egyre gyorsultam, alattam razott az ut mint a veszedelem. Tiszataban voltam vele, hogy fel kell borulnom, maskepp nem tudok megallni. Tartottam a kormanyt es egyszercsak meglattam a foutat…kerlek Buddha, hogy ne jojjon senki most erre-fohaszkodtam. Amugy a kozlekedes bal oldali szoval meg ez is cifritotta a helyetet. Ragurultam a foutra, at a masik oldalra, beforditottam a bringat es-doltem. Ra a puha fure az ut melle. Nem hiszitek el, de semmi bajom nem lett, a tenyeremen lett egy kis piros horzsolas-na meg az ijedseg. Ez jo lecke volt arra, hogy a dimbes-dombos lefele lejto reszeken toljam a bringat. Igy lassan haladtam, de biztonsagosan. Elertem egy tengerparti kis etterembe, ahonnan jo kilatas volt a tengerre, a szikla tetejen- es meg a kaja is jo volt. Amugy Thaifoldon nagyon szenvedtem a kaja miatt, mert nincsenek berendezkedve vegetarianus vendegekre.

A naplementet egy masik helyrol neztem meg es a tulaj azt tanacsolta, hogy menyjek vissza tuk tuk-kal…amire felfer a bringa is-gondoltam. Tuk tuk nem nagyon volt, ramsotetedett. Vegul dekedt sotetben ertem vissza kb 1,5 ora alatt. Azt gondoltam, egy nap eleg volt a bringas kalandbol es masnap gyalog kozlekedtem. Felfedeztem egy nagyon jo ettermet, ami fozoiskola is volt. Az uzemeltetoje egy svajci 50-es evei vegen jaro pasas, aki mar 6 eve ott el. Elmondta, hogy svajcban szocialis munkas volt, drogosoknak cserelgette a tut-tobb varosban is, tobbek kozott Zurich-ben. Elmondta, hogy reggelente jartak beloni magukat az emberek heroinnal, ezek az oltonyosok, akik a tozsden dolgoztak-az o szavait idezem. Napkozben kokaint toltak, estere pedig ismet egy adag heroin, hogy jol aludjanak. Azt is meselte h egyszer nyilt vmi nagy kozpont, ahova felvettek egy rakas IT-st, hogy kiepitsek az infrastrukturat. A hataridok szorosak voltak, igy a fiuknak nem volt idejuk aludni, ezert kokainnal segitettek magukon, hogy ebren maradjanak. Persze a valosag tartalmat nem tudom ellenorizni, de a Wall Street Farkasa utan nem tunik annyira hihetetlennek. A kaja mindenesetre elso osztaju es hihetelen olcso volt, plusz a vegen, mindenkinek adott egy fel ananaszt meg egy kis dinnyet felszeletelve, csak ugy. Igy desszertet felesleges volt kerni.

A bungalow-t 3 ejszakara bereltem. Mivel szakadt az eso azt gondoltam, felesleges tovabb allnom, mert ugysem nagyon tudok semmit csinalni. Kineztem a Koh Lanta-i Pesti Estbol, hogy az un. Old Village nagyon erdekes hely es a masik parton van. Befoglaltam egy szallast ket napra. Frank felajanlotta, hogy atvisz motorral, mert, ahogy mondta a taxi tul draga lenne. Az urge nem volt semmi, mert a kis robogojara raszuszakolta a nagy zsakom es a hatuljara engem. 

Megerkeztunk, lepakoltam a szallason es atmentunk egy etterembe, amit az egyik francia ismerose uzemeletett. Nagyon jol nezett ki, keszitettem kepeket. Persze vendeg senki, a pasas, szinten 50-es egyedul volt egy vele egykoru novel, aki ugy nezett ki, mint aki Woodstock-ozni ment, csak kozben eltelt 30 ev. De komolyan mondom, nagyon jol alt neki. Nagy osz haja konyban volt osszefogva, karkotok, lancsok, hosszu rozsaszinu soknya feher valpantos top, es elegge le volt sulve. Eppen az a hires fantasy sorozatot neztek, tudjatok, aminek mar azt hiszem a 6. evada megy, es konyv is van belole, de allitolag a filmben megszaladt a ver-meg a konyvnel is jobban. Szoval a nemtudom hanyadik evadot neztek projektoron -es kozben fuveztek. A pasi osszeutott nekem vmi Indiai kajat, ami nagyon jol jott, mert mar hianyoltam))

Frank visszament, meg azt sem engedte, h meghivjam valamire, sot, kifizette a gyulocs shake-met. A kaja utan elindultan vissza a hotelbe, ahol megerkezesemkor realiztatam, hogy bar hajopadlos halaszhaz, de ablak gyakorlatilag nem volt rajta, ill ket zsalu, amit ha kinyitottam, mindenki a belso szerveimig lathatott az utcarol, es szekreny sem volt, ahova pakoljak. Volt viszont ket tekercs WC papir, 2 uvegpohar, egy nem mukodo, nalunk a 100 Ft-os boltban kaphato 4szogletes vekker, egy kis muanyag megfakult  cserepes virag es egy nagy fekete muanyag pok-amirol kiderult hogy igazi. Sikitani nem akartam, de a kb 10 cm atmeroju allat latvanya aggodalommal toltott el. Szoltam a tulajnak, aki a legnagyobb termeszetesseggel fogta a kisasztalt es a pokkal egyutt kivitte. Legnagyobb sajnalatara - nyilvan buddhista volt- a pok elpusztult a mentes kozben. Szoval bandukoltam vissza a borton fele es azon toprengetem, hogy hogy szerezzek minel hamarabb egy bringat-immar jo fekkel es lapmaval. Kb 5 perc seta utan meglattam a bike for rent tablat-ez megis az en napom, gondoltam. 

Es mint kiderult az is volt. Cuki kis halaszhaz, a tulaj Mayaan, holland no, a 30-as evei kozepen, a ferje Mon pedig Thai. Nemreg hazasodtak, Mayan most az 4. honapban van, de nem latszott rajta. A kavezojukat eppen aznap nyitottak es bringat is lehetett berelni. Kiderult, hogy van  harom hazuk, amit kiadnak. Erre kivancsi lettem, ugyanik a pokos bortonbol minel hamarabb le akartam lepni. Megmutatta az egyiket, amit szobankent adnak ki, de hozzatette, hogy nagyon specialis es nem mindenkinek valo a meg egy kiado szoba a harombol. Hat tenyleg nem volt mindennapi, de azonnal beleszerettem. Egy padlasszeru ter, amit nem lehetett zarni, nem volt rajta ablak es csak lent volt egy bejarati ajto. Nem volt felujitva, olyan volt mint egy feszer full kilatassal a tengerre, baldachinos (=szunyoghalos) aggyal. Szoval a masodik ejjel utan atkoltoztem ide. A masik ket szobaban lanyok laktak, az egyikben ket kanadai diaklany, a masikban pedig egy amerikai lany Alaszkabol, Kate. Vele egybol osszehaverkodtunk es megbeszeltuk, hogy masnap bringazni megyunk. Reggel 10re atjott a borton szallas ettermebe, amugy nagyon szuper volt es elkeztunk beszelgetni, majd eleredt az eso, elallt, es azon kaptuk magunkat, hogy mar du 5 ora van. Szoval beszelgettunk egy kicsit. Kate 26 eves, tanar, kicsiket tanit Alaszkaban. Ket testvere van, egy batyja es egy huga aki New Yorkban el, a 3 het Thaifold utan ot latogatta meg. 



Szoval igy masnapra tolodott a bicikli tura. Meglepo modon mar reggel sutott a Nap, ami a tura alatt csak fokozodott es kb egy ora mulva azon kaptuk magunkat, hogy szep barnara/Kate inkabb pirosra sult-gondolom az alaszkai idojaras nem szoktatja hozza a bort a barnulashoz. Aznap vagy 30-40km-t tekerunk, en a vegen mar lihegtem a felfele menetnek, de Kate birta a strapat. A csaj egyebkent nalam egy fejjel magasabb es kb 15 kiloval tobb, jo eroben levo Amazon lany.

No comments:

Post a Comment